DestinyNet 命理網

專業諮詢首選:命理網論命平台

議題選項
議題評分
#2228495 - 2024-01-29 23:02:48 5年噪音,這是甚麼一回事?
Roc720 離線
終日乾乾
文章數: 135
有哪位大師、道友,知道我樓上發生甚麼事嗎? 我聽了這類噪音已經5年以上,真苦惱,從2018年年中開始。

居住地方,香港健明邨明域樓。

很難錄到,這是巧合錄到的。

謝謝。

https://www.youtube.com/watch?v=nYf9Fki16-8

編輯者: Roc720 (2024-01-29 23:04:57)
#2228514 - 2024-01-30 01:14:58 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: Roc720]
ddc 離線
亢龍有悔
文章數: 812
你那個是水錘效應,產生的噪音
有的是熱水器的水錘噪音,有的是水龍頭的水錘噪音
你在YouTube搜 水錘 噪音 就有很多案例
看他們如何處理

https://youtu.be/M1Y_gSok210?si=Dhb3Wdl9Z824aPy2

https://youtu.be/Po6ajv_8KE0?si=cBBMn1b1Kx1j2XKH
↑回到頂端↑
#2228520 - 2024-01-30 02:26:14 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: ddc]
Roc720 離線
終日乾乾
絕對不是,因為會在不同位置發出聲。樓上每個位置都是水嗎?

而且不只一種聲音,有些是開關門聲。可是開關門聲我沒有錄到。

近期還有輪子尖音,

編輯者: Roc720 (2024-01-30 02:28:07)
#2228524 - 2024-01-30 05:35:50 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: Roc720]
dasha 離線
亢龍有悔
文章數: 709
錄到的這個聲音就是水錘效應的聲音無誤, 其他聲音沒錄到無從判斷.
水錘效應的聲音會從哪傳出, 一來要看水管怎樣裝, 就算簡單直線, 也會在這條直線的任意點發生, 更何況有的建築水管不是一條簡單直線, 而是好幾條或者彎彎曲曲, 這種沒有工程圖很難判斷. 另一點則是水管因水錘效應震動, 又是從哪邊轉成聲音傳出來, 這與接觸點及聽到聲音者所在位置有關, 聲音跨多重介質的傳播比光複雜, 做地球物理的甚至就是數據丟進PC以後算幾小時才算得出來.
↑回到頂端↑
#2228557 - 2024-01-30 12:26:09 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: Roc720]
ddc 離線
亢龍有悔
張貼者: Roc720

近期還有輪子尖音,

上面三樓的解說正確

戊戌年戊年天機化忌,容易電子機械類故障
土吸水,水錘吸收器故障,所以2018年易故障
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
輪子尖聲、開關門聲,應該是樓上不知道哪家也製造噪音
各種噪音混在一起,令你以為不是水錘噪音

如果不是水錘噪音,那就是DIY家具時捶打聲(但不可能長期)
噪音不一定是正上方來源,
要和大樓管理員先報備,再查詢哪裏發出的噪音
↑回到頂端↑
#2228583 - 2024-01-30 18:12:23 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: dasha]
Roc720 離線
終日乾乾
你好,謝謝回答。我不排除是,可能真的是樓宇日久失收,巧合有這麼多不同變化的水錘聲。

但是,我綜合來聽,加上我第一身的現場感受/感應/感覺,都不認為是自然的水錘聲。

理由
1,香港公屋應該不是整層都是水管,所以每一個位置都發出這種聲,是不對應的。
2,我1992年出生,在香港只住公屋,住了20-30年公屋,從來沒有聽過這種24小時的天花板噪音。如果是香港的唐樓,我是有聽聞過會有水錘聲,但公屋真係沒有聽聞過案例。
3,我反覆聽那段影片,加上我自己第一身的感受。那種聲是有大有小的,不同位置的變化,這些大小不同位置的變化,我聽上去和感受上去,不是水錘聲。這段影片,我當時是全身在震,特別是心臟,你們可以聽到我很大的呼吸聲,很有壓力的。當樓上弄噪音,我單位的地板是震的,可想而知是多大的穿透力,水錘聲有這種的穿透力嗎?我的感受與估計,比較傾向有不知明物體在弄地板的聲音。
4,這段影片是多數時候的噪音。但一開始的噪音不是這樣的,第一次聽到的巨大噪音是2018年5月,我是聽到樓上在大門口位置擲至少一個人的體積的不知明物體在地板,而發出「比這段影片大聲,至少15-30倍的巨聲」。

編輯者: Roc720 (2024-01-30 18:25:55)
#2228584 - 2024-01-30 18:15:36 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: ddc]
Roc720 離線
終日乾乾
張貼者: ddc

近期還有輪子尖音,

上面三樓的解說正確

戊戌年戊年天機化忌,容易電子機械類故障
土吸水,水錘吸收器故障,所以2018年易故障
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
輪子尖聲、開關門聲,應該是樓上不知道哪家也製造噪音
各種噪音混在一起,令你以為不是水錘噪音

如果不是水錘噪音,那就是DIY家具時捶打聲(但不可能長期)
噪音不一定是正上方來源,
要和大樓管理員先報備,再查詢哪裏發出的噪音
我第一時間,已經找了保安去處理,找了很多次,5次以上。之後也報了幾次警3—5次以上。都沒有查出甚麼。

噪音我聽到的是樓上發出的,但實際我沒有進入過樓上單位,不能證明。可能是黑科技調較角度方位發出,也是一個可能。
#2228585 - 2024-01-30 18:23:35 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: Roc720]
Roc720 離線
終日乾乾
這是我在某群組說過的狀態。有緣者可參考。需要入群才能看,但我也在這裡轉貼一次。

這篇我是用廣東話說的,如看不懂可問我,我盡量講解。
https://www.facebook.com/groups/178336517425476/posts/824976726094782/

[img]https://scontent.fhkg10-1.fna.fbcdn.net/...GXg&oe=65BE979F[/img]

[img]https://scontent.fhkg10-1.fna.fbcdn.net/...CNQ&oe=65BE4A21[/img]

[img]https://scontent.fhkg10-1.fna.fbcdn.net/...r5Q&oe=65BE749C[/img]

我遇到奇怪、靈體、宗教既事。係其他群組講過下,未有人好肯定答到咩事。試下係到講。
要詳細講會好長,我盡量簡單講,有咩問題可以再問返,我會盡量答。
我會講我遇到既奇怪現象,而暫時唔會講連帶既其他事件(因為講會太長),總之先專注係奇怪、靈體、宗教層面。
當然,關心成個脈絡或想幫助既人士,可以留言傾計,我亦都會盡量答。
————
我宜家住西貢將軍澳區,1992年英治香港出世,有BNO。
我住緊健明邨,歡迎街坊報料,係咪其他樓都係咁,我住緊明域樓。
一、2018年西元5月,有日下午係屋企,聽到樓上室內近大門口位有巨響,總之係將不知明物體撻落地下既聲,非常重、非常沉實。當時感覺係至少一個大人既體積,重重咁被撻落地下。當時我有研究宗教,以為係宗教事,但亦都叫左大樓保安去處理,話樓上有噪音。
從呢一次開始,我就2018年年中開始,24小時都聽到樓上有噪音,但無第一次咁大聲,減左10倍,但都好大聲,我2023年終於巧合錄到個噪音,可以去我YOUTUBE睇+聽,有絕少部分人話見到高級靈體。
二、2018年西元7-8月,我細佬(佢當年14歲),佢夜晚12點話出街,我問佢去邊佢無講,我話如果去食野就餐廳關哂,佢都係無答我。咁佢未夠18歲,唔應該比佢咁夜自己出街。
跟住,無啦啦唔知咩事,擾攘左一陣,我細佬無啦啦開始打我個頭,我又唔知咩事無啦啦企定左係大門口位比佢打。當時係開左大木門,但關左鐵闡。我同細佬感情一直好好,但2018開始就有變,我細佬變左,我問佢野佢唔會答我,以前係問佢野佢會答我,感覺係有邪術影響(宜家2023年好返少少,但都係少答人)。因為我同細佬感情好好(加上我2018年之前已經感應到我同佢前世係咩身份既人),我無諗過還手打返佢,但唔知點解亦無抵擋佢打我個頭。佢打左我個頭差唔多10分鐘,中大力,係痛既,但好彩我個頭夠硬,亦好彩我無死。
我細佬打完我頭10分鐘後,我聽到鐵闡出面有拍手掌聲,感覺似係慶祝聲,亦感覺係一個女細路靈體拍手,可能亦有幾個靈體係到,但總之係見唔到,只係聽到聲。後尾研究返,我懷疑有人落左我定身術,或有靈體上身影響左我細佬打我,又再上身影響埋我企定比我細佬打。
三、2018年,呢一年,我都係走廊見過奇怪野。例如:一對走動既波鞋,咩都無,見唔到人,只係對波鞋跑向我單位,又退步退返出去,只係見到對鞋走動。
四、係自已果層等升降機,聽過有九陰白骨爪既聲,類似係整指甲既聲,個感覺係個靈體故意整比我聽,佢企我好近,幾米之內,但見唔到佢,只感覺到,同聽到聲。
五、2018年果排,都會出現一張通渠卡片,有時會放係我果層等升降機大堂個牌,有時會係樓下商場D升降機牌見到,仲有其他位,總之係同一條邨會見到。好似係有電話號碼,我無打過,我好似有影相,定係無,我搵日搵下先。
六、隔離單位,我試過出街或返屋企,總之經過隔離單位,會咁啱同時隔離單位室內發出撞大門聲,個感覺/直覺似係室內個靈體或異種人撞另一個靈體或異種人埋大門,反手鎖住個靈體或異種人,個聲好重下。呢個我聽過好多次,5-10次以上。仲有,呢個單位亦多次好快地擺一對鞋出門口,然後好快關返門,鎖門勁大聲,係故意鎖到咁大聲,而且擰個門鎖好多次先會停。
七、又係隔離2個單位(唔係頭先果個),其中一個,我見過幾次個呀姨,但行埋去望到佢塊面係有波浪感,即係望落似外表係假扮。身型亦比較瘦少少,亦後生少少,雖然差唔多。我同佢打招呼,佢係唔應我。後呢幾年,見返個呀姨,似係換返之前果個比較正常既真身。同埋佢屋企人係有帶佛珠,屋企門口貼好多揮春、福字。
八、仲有1個隔離單位,係我門口對面單位。兩母女信基督教,同佢地算熟,多數見到會打招呼。仲有個叔叔,但唔太熟,唔知有冇信教,但都會打招呼。但唔好彩,其實仲有個哥哥,2013年中燒炭走左。(但感覺呢個哥哥走左之後,無整過D唔好既野。雖然我唔肯定,只係感覺)。又係2018年,我係屋企開左大門,關左鐵闡,下午5-6點,放工時間,我係廳沙發坐緊,望出去見到叔叔返屋企,佢之後關左門,應該有關埋鐵闡。然後,奇怪事就出現,我係無聽到任何開門聲、開鐵闡聲之下,5分鐘之內,見到另一個一模一樣既叔叔,衣著身型髮型都一模一樣,佢開左鐵闡,開左大木門入左對面單位。呢個我都有懷疑係咪個叔叔出返黎,只係無整到門聲鐵闡聲,所以我以為係另一個叔叔。呢單我真係一半半。但總之又係歸類扮人、換人事件,靈體扮人、換人,個氣味係唔同,氣味好怪,但其他野9成似。
九、仲有,有次係我屋企,我係廳發現到床單碎,之後幾日發現我呀媽張床單爛左好大個圈,兩呎X兩呎大圓圈,但邊位係破碎,唔似剪爛。應該又係靈體、不知明東西整爛。但我同我呀媽講,佢竟然話舊左爛係咁,唔當一回事,所以我覺我呀媽都係有D問題出現。
我呀媽有一期會夜晚去樓下行路,透下氣。當佢走出走廊,我聽到佢腳步聲回音到左等升降機位咁遠,我隔離單位(撞門反鎖擺鞋果個單位)就會有堆靈體或不知明界別(係人聲)會跟埋我呀媽出去,幾次係咁。2021年之後無左。
又係屋企,出現兩次整爛野,1次唔知邊個整,係個膠水壺個水口位一半咁崩左,1次係個膠杯由杯口到杯底咁裂左1條線,我呀媽話係佢整爛。我唔信係我原來個呀媽咁整,因為幾難跌到咁。綜合幾次奇怪經歷,我質問左我呀媽,問我呀媽入面個靈體咩事。我想睇下係咪真係有野上左我呀媽身,但佢又無表示係靈體上身,但佢D反應有D怪,我唔係師傅級,做唔到咩野。唔講果句都講埋,因為我呀媽一直都係有D胸,睇得出。但有一期OR到宜家都可能係,佢個胸係平左好多。呢點一半半,可能我呀媽減左肥,又或者我真係記錯佢身材。
十、係屋企,多左次數見到頭髮,有時係D好唔合理既位都會有,除非咁巧合飛埋去痴係牆,否則係唔會痴係果個位。
我問我呀媽係咪佢整,佢有時話係佢,但我問佢點會整到呢D位,而且痴到好實下,唔係飄飄下,佢答唔到我。
十一、2019年左右,有一次,係樓下商場見到我細佬,佢同同學一齊行,2-3個人。我見住我細佬入商場廁所。我入廁所搵佢,但竟然搵唔到。呢個又係一半半,我係無逐格廁所睇哂,因為有1格鎖左有人,但我烏低身望,記憶中唔係我細佬。我亦大聲問我細佬係唔係到,無反應。之後出返廁所,仲見到佢同學係到,我就問佢頭先入去你個同學係邊。佢唔知答D咩,定好似無答到。
十二、又係2018-2019年果排,我係自己果層等升降機,諗住落樓下買唐記飯食,點知等等下升降機,我聽到垃圾房果條走廊其中一個單位,有把人聲大叫「唔好去...呀...」,之後就再傳出大力關大木門聲。個感覺係關門個靈體或不知明人士,放個人出黎叫,個人叫得好淒厲,係男人聲黎,30-40歲聲,之後就大力關門。
十三、2018年,有時係屋企,呀媽都係到。開左大木門,關左鐵闡。突然我聽到有勁大聲撕吼聲係鐵闡出面傳入黎,係向住我地單位叫,但又係見唔到樣,只有聲,似係女人靈體/怪物。總之我呀媽唔當一回事,問佢唔答,好似身有屎咁。我好記得呢下聲。最驚嚇係呢次,你叫我扮比你聽都得,但我扮都會驚一驚,可想而知幾咁驚嚇。
十四、講返樓上單噪音,我前排行過哂成棟樓40層,原來唔單止我層樓係咁,係成棟樓都有噪音通告。再加,大部分樓層既單位號碼牌都被不知明東西破壞,但管理處、保安,只係用好求其既啡色膠水痴返個單位號碼牌就算,好樣衰,到宜家都係咁。似係發生左大野,但唔知點算,是但補咁樣。
有少部分樓層係無事。有少部分樓層,其中一邊牆身係裂左成條手臂咁長。仲有,咁巧合,我樓上噪音果層,防煙門玻璃係爆左,只係封左紙皮叫危險,我估好耐都無整。
十五、仲有D經歷、感覺。例如2019年,,試過係街感覺到一堆靈體(調景嶺地鐵站出面條馬路, 夜晚11點之後),攻擊另一堆坐係到既靈體。但總之係睇唔到,但你會感覺到一堆透明有質感既野走動,似D GAME隱左身既透明感覺。係2019年成街爛哂果期,我出街睇咩事而感覺到。
當時我都遇到唔少奇怪人,例如遇到個比較老既呀叔,差唔多呀伯年紀既呀叔,係調景嶺地鐵站出面,拎住條鎖匙,佢無啦啦同我講,果邊有人訓教,我望過去,係一對情侶係到傾計休息,總之呢個呀叔好奇怪。
十六、又遇過有兩個人隻手包哂繃帶,係唐明苑連接彩明苑個位,急步衝向我同我呀媽,又好快退返去。唔知係人定係靈體。時間係日頭黎。
十七、仲有,又係2018年果期去街市(我開埋名,係富康花園果檔灝境果潮),個檔販貼左張圖,話係人偷野,但我睇張圖,係CCTV,影到個類似女靈體既圖,全身白色,浮下浮下,係恐怖感覺既。我第一下感覺係聯想到九陰白骨爪個女靈體。我第一次遇到咁,當時無問個檔販,我遲D可能問下佢記唔記得當年咁樣、咩事。
大致上係咁,仲有D較小型既感覺,唔講埋出黎,有需要先講。
我已經只係講左我遇到既奇怪現象,無講哂全部事件出黎,遇到有緣人、師傅、熱心人士,我先再對應講,如果唔係講N個字都講唔哂。因為呢D事好可能關涉到宗教、政治、政府、街坊、江湖、法庭、西醫等等。
我樓上單噪音,我已經報過幾次警,完全幫唔到。當然我無同警察講我見到靈異野,只係報噪音,費事有部分警察當我痴線,當然我知部分警察有宗教信仰、亦都信有呢類野。我知警察部門入面有團契。仲有冇裝香拜神就唔知,應該有。至少我知法庭地方有。諗返起,我係有同一個CID講過我呀媽有類似問題,不過個CID無當我痴線。
我2022年遇到同座18樓街坊,佢上黎問我聽唔聽到噪音,我話聽到。佢話佢屋企24小時錄影,都錄到。但佢話要警察黎到聽到先會做野,有錄到都無用。我留左個手機號碼比佢,但佢無聯絡過我。
前排我係將軍澳主場個群組出POST講噪音,遇到有個人PM我,佢話佢之前都係住呢棟樓,又係中層。但就係因為噪音問題,而成家幾個人搬走左。我比我條片佢睇,佢話就係呢種噪音。我同佢都幾好傾,我話應該關宗教、靈異、政府事,佢話可能係痴線佬整噪音。我話都可能係,但好難唔同單位都有呢D噪音,因為成棟樓都貼哂噪音通告+單位號碼牌大部分被破壞。
事件發展大致上去到呢到,講住咁多先。
噪音片:https://www.youtube.com/watch?v=nYf9Fki16-8
行哂40層樓既靈探片(唔止一段,upload哂去我youtube):https://www.youtube.com/watch?v=GqK3ha9RE6M
重申返,關心成個脈絡或想幫助既人士,可以留言傾計,我亦都會盡量答。

編輯者: Roc720 (2024-01-30 18:31:10)
#2228595 - 2024-01-30 20:07:04 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: Roc720]
ddc 離線
亢龍有悔
你覺得是靈異事件嗎?
2月多,我再教你如何判斷是否是靈異事件引起的噪音?
還是物質界的噪音?
我連續一週內不上網,因為有重要的事。

將軍澳是一個好地方,地靈人傑
那裡有座知名的將軍澳華人墳場,以後會變神聖之地
↑回到頂端↑
#2228643 - 2024-01-31 16:11:30 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: ddc]
Roc720 離線
終日乾乾
我很大部分認為是外星人或靈界。

將軍澳華人墳場會變哪樣神聖之地? 我有親人葬在那裡

我有BNO,也是親中華民國的人,現在住在前國民黨的地方調景嶺,絕對是謝天謝地。

看過吳師青先師說,大嶼山會發,國際中心、高樓大廈,但不知哪個時候。

編輯者: Roc720 (2024-01-31 16:13:03)
#2228724 - 2024-02-01 08:38:22 Re: 5年噪音,這是甚麼一回事? [Re: Roc720]
dasha 離線
亢龍有悔
文章數: 709

理由
1,香港公屋應該不是整層都是水管,所以每一個位置都發出這種聲,是不對應的。

3,我反覆聽那段影片,加上我自己第一身的感受。那種聲是有大有小的,不同位置的變化,這些大小不同位置的變化,我聽上去和感受上去,不是水錘聲。這段影片,我當時是全身在震,特別是心臟,你們可以聽到我很大的呼吸聲,很有壓力的。當樓上弄噪音,我單位的地板是震的,可想而知是多大的穿透力,水錘聲有這種的穿透力嗎?我的感受與估計,比較傾向有不知明物體在弄地板的聲音。

這2條都是很多人認為不是水槌效應, 但實際上正是水槌效應的問題, 聲音的問題遠比想像的複雜, 甚至有隔數十公尺外大樓在打地樁時, 因為共振, 聽起來像是樓上在敲打, 敲到像要拆房子那種感覺......又, 這種共振沒處理好是真的會不接觸就拆掉房子的, 即使現在很少會搞到這程度.
或許到易卦區去占個卦才能知道, 現狀證據遠遠不足.
↑回到頂端↑

板主:  華阿姨 
Google 搜尋
七嘴八舌
Facebook 塗鴉牆
最多貼文者 (30 天內)
愛因斯坦 250
kit13 76
CHC 75
元利 70
rblin 58
jcj 54
cheng1969 52
bluenwater 47
紅兒 44
yungshow 39
Quantacy 36
圓仔寶寶 33
魯夫 30
hongrong51 28
Zorro 25
最新議題
試占"拜登政府的台灣牌 越來越帶有戰爭味道"以美為世,
台為應。

by CHC
釜底抽薪
by rblin
03:03
談易經中的萃卦與升卦(十二)
by valley
02:22
他有外遇嗎?
by 禾平
02:04
一二三四,是個【澤】字
by golden621
20:57
113年5月17日的國會暴力事件是否會擴
大激化政治暴力活動

by 少室山野人
16:43
国际现货黄金于今年何月做空最合适?
by 零妖王
16:37
人生的意義不是只有賺錢養家,而是要操練作
神指示的事

by bluenwater
15:07
請問我
by hongrong51
14:27
各學各的,都好,都讚嘆
by rblin
03:05
最新使用者
6287194362, 郭老, 鈞鈞, 洞房花燭夜, KKleaung
81749 註冊使用者
討論區統計
81749 使用者
54 討論區
220905 議題
2142086 文章

最高線上使用者: 1162 @ 2018-05-29 02:51:45

本站是個命理討論的園地,如果您要問命,請務必詳閱各板板規,遵守發問規則,不要只留個生日或是命盤, 其他什麼都沒提。貼命盤的方法請特別注意算完命盤後的文字說明,不要貼個沒人看懂歪七扭八的命盤, 貼錯命盤及未遵守板規者,文章很有可能被不預警刪除 另外,如果您提了問題,而有人回覆的話,不論對與錯,請務必多上來回應論命者, 我們不歡迎那種提了問題就等人回答,也不回應的人。我們需要的是,「良好的互動」及「長期的追蹤」。
本站大多數的討論區都得要註冊才能發言,您若是要張貼討論,請務必註冊為使用者, 如果您忘了您的密碼,請在登入」的畫面, 輸入您的帳號,再按一下我忘記我的密碼了」, 此時系統會寄一封信到您當時註冊的 Email 信箱裡面, 裡面則附有一個臨時密碼,請您拿到密碼後用此臨時密碼登入。登入之後可以在 編輯個人檔案」裡面修改成您習慣的密碼。
本站推薦瀏覽器: Firefox Chrome Safari
logo