09風水建議

貼文者 : : 展鵬

09風水建議 - 2009-01-14 11:51:22

繼之前出的09年流年吉位咭之後,係新年前又寫下流年預測同吉凶位催避方法。
先講催吉避凶先啦。
好多人都知道唔好的位就唔好咁多去,好位就要催旺。咁09年邊個位好邊個位唔好呢?
當然要講開心野先啦,好位首推正南方,跟住係西南面同西北面。但好多人都話正財位係在東南面,但要大家識用先得。

正南面係旺名利文昌位,讀書就成績好,工作的就旺升職。聽到都開心啦。大家可以係呢到放四支富貴竹附近貼一d紅噹噹的野,最好係揮春之類啦。因為仲可以寫埋個願望上去又唔覺得肉酸。其實最好張揮春係自己寫的,但香港人手字好多都唔及打電腦純熟,所以如果d字太唔見得人就用現成的啦。

另外仲有兩個位可以催動名氣的,各位做銷售的可以好好利用。就係西南同西北。
大家可以用六個大銅錢(唔係好舊的古錢,而係金光閃閃的,大概兩吋大一個)用啡色繩串住,隔離再加一個會滾動的水盤(有個雲石波轆轆下果隻)。個串錢錢如果有師父開光會更好。唔係賣廣告,本人仲有存貨,每串賣$200(不連郵費)(包淨化加持)

其實今年個財位在東南位。財星屬土但東南面屬木,因此財星受傷。所以我地要燒旺東南方,咁財星就唔會受傷同埋越燒越旺。我屋企個厨房就係東南面,所以要晚晚開爐。再加一串由八個玉元寶(每個唔好太細,話晒係財位每個起碼一吋大,用真玉做最好,最緊要係白色,絶對唔可以係膠做)本人又有賣開,每串$250。當然又係包淨化同加持啦。如果大家唔方面將個厨房搬去東南面,咁就要諗方法燒旺東南面。有人提意日日用手提式石油氣爐係東南面打邊爐或者日日開暖爐。其實大家可以同玉元寶一齊掛多一串紫水晶。紫水晶要九粒,又係唔好太細粒啦,每粒直徑起碼要1.5cm先襯得到串元寶。唔多講每串$400。

講完好位就講凶位。
今年大病位係正北。主要是情緒同婦科秘尿科出事。大家可以六帝錢同埋方安忍水啦。細病位就係正西。用安忍水化左佢啦。

但今年正東方先係出事位。呢果位係賊位、是非位。一定唔好動土。如果被人係外面動土。唔該你搵師父番黎幫你化。因為呢個位動會應破財、有賊同血光。

致於來年大事就下篇再講。
貼文者 : : Wilson 韋爾生

Re: 09風水建議 - 2009-01-14 14:45:20

此乃國際論壇,請別用廣東式華語,因好多非香港人看不懂

版主敬啟
貼文者 : : chris_tyman

Re: 09風水建議 - 2009-01-15 02:56:51

此篇分明是廣告貼, 應該要刪掉吧。
貼文者 : : mercii

Re: 09風水建議 - 2009-01-15 23:25:38

光拿著一個流年盤就大做文章﹐其實還有流月盤﹐流日盤﹐流時盤﹐照上面的羅輯﹐
八白星每時辰都在不同方向﹐那要每時辰在屋子不同方向燒了﹐結果房子烏煙瘴氣。

這裡很多人懂玄空﹐黃大﹐毋戒行者﹐不來不去﹐命運之矛﹐。。。很多很多。
天﹐地﹐人﹐山﹐水﹐年﹐月﹐日﹐時﹐九個盤﹐只看一個就武斷﹐會不會失之偏
頗。
今年己丑﹐下元八運﹐是9星入中

8 4 6
7 9 2
3 5 1
今年7赤破軍金在東﹐4綠文曲木在南﹐2黑巨門土在西﹐5黃廉貞在北 。
八白左輔土在東南﹐六白武曲金在西南﹐一白貪狼水在西北﹔三碧祿存木在東北﹐九紫右弼火居中。
4星就一定文昌﹐五黃就一定糟糕﹐這種新派風水論調﹐。。。﹐無言。
<集運新案>第一集說:"繫說年月日時九星表有大用場﹐人間萬事榮辱得失成敗生滅。
都從此年月日時﹐四個客星﹐與各本宅﹐各要口原有之主星﹐比和﹐及生入﹐克入﹐
生出﹐克出上﹐發出一切變化。。。"
命運之矛大大說:"也讓一碗飯人家吃。"罷了。