想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子?

貼文者 : : gilbert26

想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2010-09-13 05:57:20

------------------ 紫微斗數命盤製作程式 命理網專用版 ------------------
|
天天破 |天太天天天天台 |武貪 |太巨截天翡 |
|
廚貴碎 |同陰刑月使官輔 |曲狼 |陽門路巫廉 |
|得
|陷不 |廟廟 |平廟 |
| 30| 天天 29|
28| 27|
|66-75 己巳|56-65 虛哭庚午|46-55 辛未|36-45 壬申|
------------------+------------------ ------------------+------------------
|
天解龍 | |天天天空 |
|
傷神池 | 陽女國曆 73 年 10 月 26 日 夜子 時生相喜福亡 |
|得
| |陷廟 |
| 31|
甲子農曆 73 年 10 月 3 日 夜子 時生 26|
|76-85 戊辰| |26-35
癸酉|
------------------
命宮在亥 身宮在亥 命主巨門 身主火星 ------------------
|
廉破| |天天文鈴鳳寡 |
|
貞軍祿| 火六局[山頭火] 生肖[鼠] 重 16兩 8錢 |機梁昌星閣宿 |
|平陷陷廟
| |利廟陷廟 |
|
祿權 32| 流年 100 歲次辛卯 大限癸酉 虛歲 28 | 旬 25|
|86-95 丁卯| |16-25 空甲戌|
------------------+-
LFDSK-V1.6.i-(c)-Georgikawa-1993,99-+------------------
|
祿封孤 |左右陀天| |紫七八恩旬天身命|
|
誥辰 |輔弼羅魁| |微殺座光空才 |
|廟 廟
| 廟 | |旺平 宮宮|
| 33| 34| 35| 天 36|
|96-105 丙寅|106-115 丁丑|116-125 丙子|6-15 壽乙亥|
------------------ ------------------ ------------------ ------------------

1. 農曆出生1984年10月3日夜子時 女
2. 西曆出生1984年10 月26日23時0分
3. 身高167公分 体重123磅
4. 身形--中等
5. 有否減肥或因疾病或服食藥物令身形改變---否)
6. 骨格---(較粗)
7. 眼形---(中/修長) 有否眼白多眼珠少? 否
8. 眉骨---(正常)
9. 眉毛(天生)---(濃密,眉尾較稀疏)
10. 顴骨---(微凸)
11. 鼻子---(大)
12. 面形---(隋圓)
13. 廛痣部位--- 右腳板底, 左耳內
14. ★詳細出生地點---香港
15. ★出生時間 23:00
16. ★姓別(女)
18. 出生資料來源---(醫院紀錄)
19. ★近年發生大事:95移民加拿大, 07畢業回香港工作, 07年遇到不良雇主不願支薪,最終閙上法庭, 08年做了3個月的新公司結業, 09回加拿大工作, 10年上司離職,新上司不喜歡舊上司的工作模式, 連帶不喜歡我(因為我是做設計的),跟老板講要我離開公司,老板跟我講要我轉做part time, 三天之後他們後悔又改口要我留下來,但我真的受不了新上司常常把他自己的錯推到我身上, 又常常威脅要解僱我,所以我沒有留下
20. 被困擾之病痛:沒有
21. ★欲詢問事件--- 我想我應該嫁不出去...將來要靠自己, 可是工作運真的很差, 想知道我甚麼時候才有能力讓父母過好日子? 生活雖然不成問題,但失業已經好幾個月,我年紀不小了,不想在家當米蟲..甚麼時候才可以找到一份有發揮的工作? (爸爸做生意,小康之家,親友"眼中"的富戶)
22. ★目前居住地--- 加拿大
另請註明:
a.父親出生年(陽曆)1949 牛
b.母親出生年(陽曆)1951 兔

感謝! 感謝!
貼文者 : : Esteve

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-06 14:40:45

我查了妳過去的貼文,妳應是天同坐命才符合妳的自述.

------------------ 紫微斗數命盤製作程式 命理網專用版 ------------------
|
天破 |天天天天台天 | |截天翡 |
|
廚碎 |刑月使官輔貴 | |路巫廉 |
|陷
|旺 | |廟 |
| 30| 天天 29|
28|祿 27|
|66-75 己巳|56-65 虛哭庚午|46-55 辛未|36-45 壬申|
------------------+------------------ ------------------+------------------
|
紫天天解三龍 | |天空 |
|
微相傷神台池 | 陽女國曆 73 年 10 月 27 日 子 時生 |福亡 |
|得得得
| |廟 |
|
31| 甲子農曆 73 年 10 月 4 日 子 時生 | 26|
|76-85
戊辰| |26-35 癸酉|
命宮在亥 身宮在亥 命主巨門 身主火星 ------------------
|
天巨 | |文鈴八鳳寡 |
|
機門 祿| 火六局[山頭火] 生肖[鼠] 重 5兩 1錢 |昌星座閣宿 |
|旺廟陷廟
| |旺陷廟 |
| 32|
流年 104 歲次乙未 大限癸酉 虛歲 32 | 旬 25|
|86-95 丁卯| |16-25 空甲戌|
LFDSK-V1.6.i-(c)-Georgikawa-1993,99-+------------------
|
祿封孤 |太太左右陀天|武天|地地旬天天 身命|
|
誥辰 |陽陰輔弼羅魁|曲府|劫空空才壽 |
|平廟廟
|不廟 廟 |旺廟 |廟 宮宮|
| 33|
34| 35| 36|
|96-105 丙寅|106-115 丁丑|116-125 丙子|6-15 乙亥|
------------------ ------------------ ------------------ ------------------
貼文者 : : Esteve

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-06 14:56:08

明年有雙祿有桃花與夫緣,但有沖到大限忌,表示有波折與爛桃花, 後年婚姻有望.
貼文者 : : 李文義

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-07 10:14:59

請看私人訊息
貼文者 : : 執著是何苦

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-07 12:17:53

先確定是那張盤

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 05:36:20

張貼者: 執著是何苦
先確定是那張盤

出生時間我確定是23:00 因為是醫院的紀錄, 我一直以為自己是紫殺坐命, 可是樓上的大大都確得我比較像天同坐命

還有我想要說清楚的是其實我問失業的事已經是2010年的事了, 只是我兩天前又問了一個跟工作和姻緣的問題, 其中一位大大看了我以前的貼文然後在他在這張貼回覆了我...對不起看起來很亂, 但我現在是有工作的, 沒有失業. 我現在擔心的是工作方向的問題和不知道為什麼一直都沒有姻緣??

謝謝回覆~
貼文者 : : eastwest

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 10:09:25

do u go to hk to live in 2007 because u have relatives like ur brothers or sisters there?or u go to live alone?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 10:26:14

張貼者: eastwest
do u go to hk to live in 2007 because u have relatives like ur brothers or sisters there?or u go to live alone?

correct, I went back to hk for work in 2007, and yes I do have brothers living in hk at that time, and I live with one of my brother.

謝謝回覆~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 11:18:24

are u usually full of feelings and emotional?and like emotional things,for example music,drama.
and u think handle the feelings/emotion of yourself/others is important?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 11:35:16

are u usually full of feelings and emotional?and like emotional things,for example music,drama.
and u think handle the feelings/emotion of yourself/others is important?

對, 我很喜歡文化藝術有關的東西, 自己也比較感性, 可是我生活上也很理性的, 我很省, 不會買隨便買東西, 對數字也很敏感 微笑
我比較重視父母的感受~

謝謝~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 12:01:57

u set boundaries or limit the way of ur feelings about things?that is choosey and seleted things only.if that thing is outside that boundary u can be harsh to it.
sorry my english is not good,hope u get what i mean

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 12:15:13

u set boundaries or limit the way of ur feelings about things?that is choosey and seleted things only.if that thing is outside that boundary u can be harsh to it.
sorry my english is not good,hope u get what i mean

對, 我一般來講都會選擇容忍可是如果真的超過我的低線的話我也是很可怕的 拳擊

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 12:16:24

in 2007 to work in hk is against you or your brother's will,it just either u or brother have to cope with your parents?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 12:22:35

in 2007 to work in hk is against you or your brother's will,it just either u or brother have to cope with your parents?

不是, 回香港工作是我們自己的選擇, 其實我媽不想我回去的, 也是我之後為什麼選擇回國外工作的主要原因~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-08 12:34:24

so is the reverse,it's your parents dont want your brother to work in hk,but cope with him unwillingly?and u saw your brother go to hk then u follow,that is,only because your brother go there first that makes u go,u wull not go there if there is not someone went there first?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 06:56:45

so is the reverse,it's your parents dont want your brother to work in hk,but cope with him unwillingly?and u saw your brother go to hk then u follow,that is,only because your brother go there first that makes u go,u wull not go there if there is not someone went there first?

因為在香港家裡有經營門市生意,大哥畢業了以後不想要找工作就回去顧店。四哥大學唸了一年又回去顧店。我媽想要我大哥回香港,可是她不想我四哥回去因為他還沒畢業,我回去是因為覺得香港的機會比這邊多。如果我哥沒回去的話我想我回香港的機會不大。

謝謝~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 07:04:03

由於有不少老師說要算日光時間,所以我把亥時盤也貼出來以作參考,謝謝

還有我想要說清楚的是其實我問失業的事已經是2010年的事了, 只是我兩天前又問了一個跟工作和姻緣的問題, 其中一位大大看了我以前的貼文然後在他在這張貼回覆了我...對不起看起來很亂, 但我現在是有工作的, 沒有失業. 我現在擔心的是工作方向的問題和不知道為什麼一直都沒有姻緣??

|
天天台破 |廉天天天天天天 ||截天翡 |
|
傷廚輔碎 |貞相刑月官哭虛 |使 |路巫廉 |
|旺
|平廟 |旺 |廟 |
| 30|
祿 29| 28| 27|
|72-81 己巳|62-71 庚午|52-61 辛未|42-51 壬申|
|
解天龍 | |天空 |
|
神貴池 祿| 陽女國曆 73 年 10 月 26 日 亥 時生 |福亡 |
|廟
| |平得廟 |
| 31|
甲子農曆 73 年 10 月 3 日 亥 時生 | 26|
|82-91 戊辰| |32-41
癸酉|
命宮在子 身宮在戌 命主貪狼 身主火星 ------------------
|
| |鳳寡旬天身夫|
|
| 水二局[澗下水] 生肖[鼠] 重 3兩 4錢 |閣宿空壽|
|陷旺陷廟
| |廟 宮宮|
| 32|
流年 104 歲次乙未 大限癸酉 虛歲 32 | 25|
|92-101 丁卯| |22-31 甲戌|
|
紫天祿 |左右陀天|恩天 |八旬 |
|
微府 |輔弼羅魁|光才 |座空 |
|旺廟 廟
|陷得 廟 |廟 |陷利 |
| 33| 天 34|
35| 36|
|102-111 丙寅|112-121 空丁丑|2-11 丙子|12-21 乙亥|
貼文者 : : Haydn

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 08:54:10

請問六個兄弟姐妹都是同一個母親?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 09:29:27

張貼者: Haydn

請問六個兄弟姐妹都是同一個母親?

對,同父同母, 其實除了我們六個以外, 他們還不小心流掉了一個

謝謝~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 09:55:53

are u a straight forward person?and like things that can be developed sustainably?if u think it cant,then u rather not starting it?and when u find a point/thing that can develop for long term,then 你會好chur下 and make it the leading element for development?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 09:56:45

妳的朋友好像不多,
可是長期親密好友,是不是都是些桃花不斷,感情經歷很多的人?
妳覺得妳的企業經營管理能力要優於工業設計方面的能力?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 10:16:24

妳的朋友好像不多,
可是長期親密好友,是不是都是些桃花不斷,感情經歷很多的人?
妳覺得妳的企業經營管理能力要優於工業設計方面的能力?

我的朋友真的不多, 其中一個桃花不斷,感情經歷很多.
工業設計的能力會比較強, 另外我房地產的眼光都滿準的, 甚麼時候應該買, 甚麼時候該賣都沒有看走眼過, 不過我爸都沒有聽我的@@

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 10:21:14

are u a straight forward person?and like things that can be developed sustainably?if u think it cant,then u rather not starting it?and when u find a point/thing that can develop for long term,then 你會好chur下 and make it the leading element for development?

I would say yes to all of the above, except for the 3rd question. sometimes I will give it a try even though I know I might not be able to make it.

thanks~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 10:31:24

and u like things that is ahead of/advance?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 10:33:34

and u like things that is ahead of/advance?

correct~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 10:39:25

about boyfriend,do u already have a prototype in ur mind?u think what your boyfriend should be,and is looking for someone who is at least similar to the prototype?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 10:45:35

about boyfriend,do u already have a prototype in ur mind?u think what your boyfriend should be,and is looking for someone who is at least similar to the prototype?

errr, 也算是吧... thinking

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:02:57

no?ok forget it.
advance and long term,
put them together,things had gone that far u need an advancement otherwsise is a failure.so u wont go a far distance unless its an advancement,in 2007 u go that far from canada to hk because u think hk is more advance,and it just because u had bad luck that time so such move failed.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:03:16

大學畢業以前父親的財務壓力很重嗎?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:14:42

大學畢業以前父親的財務壓力很重嗎?

不會呀, 一直都滿好的, 而且愈來愈好.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:23:08

about the way u think,u have decisive thoughts,good at put an end to something because u think its not a big deal.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:37:50

,in 2007 u go that far from canada to hk because u think hk is more advance,and it just because u had bad luck that time so such move failed.

or that is because your eldest brother(someone ahead of u) was there so u choose to go.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:41:29

about the way u think,u have decisive thoughts,good at put an end to something because u think its not a big deal.

I'm sorry is it a question?
if it doesn't work out then it doesn't work out, either I do sometime else to make it happen or I have to set another goal. 黃牌

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:42:56

‘’紫微 七殺+空 劫 ‘’這命盤,本性上自視很高,孤性很重,淺意識卻又是一名多情的人,
妳有這樣的性格嗎?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:44:38

,in 2007 u go that far from canada to hk because u think hk is more advance,and it just because u had bad luck that time so such move failed.

or that is because your eldest brother(someone ahead of u) was there so u choose to go.

coz at that time I thought hk is full of opportunities "plus" my brothers were living in hk, that's why I decided to moved back

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 11:49:27

‘’紫微 七殺+空 劫 ‘’這命盤,本性上自視很高,孤性很重,淺意識卻又是一名多情的人,
妳有這樣的性格嗎?

在我自己的專業上我自視也滿高的...多情的人? 意思是說多愁善感嗎? 如果是的話那我是.

請問Haydn大大您覺得我像紫殺坐命嗎? 其他的大大不是覺得我是天同坐命就是破軍坐命(算日光時間,所以子時變亥時)

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 12:23:45

明確的講,妳外表冷,不易親近,妳又喜歡活在個人世界
內心的熱情因面子問題不善表達!

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-09 14:56:44

其實你係咪將你所有嘅情感感受都用左去同父母上司嘅相處上面,所以你對其他人嘅感性需要,包括男朋友,嘅感受吾多,冇都得?你諗深一層睇下係咪咁?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 07:16:06

明確的講,妳外表冷,不易親近,妳又喜歡活在個人世界
內心的熱情因面子問題不善表達!

我不太會跟不熟的人聊, 不知道要說甚麼. 可是我的同學同事都覺得我脾氣很好, 很好相處, 還問我為什麼我都不會生氣.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 07:22:47

其實你係咪將你所有嘅情感感受都用左去同父母上司嘅相處上面,所以你對其他人嘅感性需要,包括男朋友,嘅感受吾多,冇都得?你諗深一層睇下係咪咁?

唔好意思, 唔係好明. 因為我冇拍過拖所以冇機會顧男朋友嘅感性需要. 至於父母我真係咩都會以佢地為先...同事就冇O係公司以外嘅地方相處, 只係普通同事.

thx~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 09:41:20

其實你覺吾覺成日一下子就做左D好長遠長期嘅野,例如D野擺左喺度一段時間吾處理冇處理,依家一下子就將佢做出嚟?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 09:51:15

即係你好等得,好捨得等,呢件事依家未成氣候,我等,我睇定D先,睇得一排,覺得係時候啦,一下子就去做出嚟做成佢.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 10:01:04

而且一旦在這時出手去做,就唔會back off,或者唔會有轉彎嘅餘地.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 10:27:03

你係先行者or你中意先行者嘅作風,但有時人地只係小學雞嘅水平而你已經係大學程度,睇事物嘅高度唔同,所以D野就因為太前太高而擱置左一排.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 10:59:00

其實你覺吾覺成日一下子就做左D好長遠長期嘅野,例如D野擺左喺度一段時間吾處理冇處理,依家一下子就將佢做出嚟?

即係你好等得,好捨得等,呢件事依家未成氣候,我等,我睇定D先,睇得一排,覺得係時候啦,一下子就去做出嚟做成佢.而且一旦在這時出手去做,就唔會back off,或者唔會有轉彎嘅餘地.

你係先行者or你中意先行者嘅作風,但有時人地只係小學雞嘅水平而你已經係大學程度,睇事物嘅高度唔同,所以D野就因為太前太高而擱置左一排.

我其實有時都好鬼懶, 放低咗可能有排都唔會再做, 我O的O野唸明明知係work嘅不過會覺得太麻煩所以唔去做, 不過通常幾年後都會有人做O的好似嘅野出黎, 仲要好成功下. 我做野需要有人迫/有deadline 先會完成到.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 11:38:07

你好懶架,早講丫嗎,咁你係咪好有同情心?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 11:45:54

而且個人有時開籠雀。有時好收埋吾見人,搵錢或者洗錢最緊要公平d。洗得泥要樣野你真係自己用得著先洗出去?打工人工一定要收得你咁嘅人工係做返咁多比佢,吾收多佢但吾會收小小同佢死做?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 11:53:22

你做野講feel架,有feel先做,但又吾知幾時先有feel,d feel泥到又一下子就過左,變左又冇feel

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 11:54:36

你好懶架,早講丫嗎,咁你係咪好有同情心?

人人都覺我好勤力, 不過我自己覺得自己懶. 好似我老豆咁一年做足365日永遠都唔休息佢就叫勤力嗱. 係wor,我揸車經過見到有小動物比車車死咗會同佢地pray, 同埋冬天嘅時候會dup個貓屋比O的流浪猫入去住同比野食同水同暖爐比佢地. 我同我老豆都想第時有錢就番大陸起學校.

而且個人有時開籠雀。有時好收埋吾見人,搵錢或者洗錢最緊要公平d。洗得泥要樣野你真係自己用得著先洗出去?打工人工一定要收得你咁嘅人工係做返咁多比佢,吾收多佢但吾會收小小同佢死做?

完全正確~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 12:00:09

嘩你愛護動物協會,頒個獎比你啦直頭要

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 12:09:18

嘩你愛護動物協會,頒個獎比你啦直頭要

冬天好凍家又落雪, O的農作物又死曬佢地好慘家, 唔整比佢地佢地可能會死家.

我想問呢您係咪發覺我唔係天同坐命呢?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 12:10:26

雖然話懶,但懶到盡頭時又會變得意志鬥志出返泥,死啦,再懶落去吾得掂,咁d意志力就黎料架啦。

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 12:11:45

你直頭天同嘅化身

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-10 12:18:31

你係咪中意睇人地軟弱嘅一面,尤其一d好tough嘅人或事嘅soft嘅一面

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 06:07:50

雖然話懶,但懶到盡頭時又會變得意志鬥志出返泥,死啦,再懶落去吾得掂,咁d意志力就黎料架啦。

都係家, 特別有人激果時做野會好快手..不過我以前讀書果時唔係咁家wor, 而家好似成日都好攰咁
你直頭天同嘅化身

睇八字個post有幾個大大都話肯定我係亥時(因為佢計埋日光時間), 咁您覺得我係咪冇可能係破軍坐命呢
你係咪中意睇人地軟弱嘅一面,尤其一d好tough嘅人或事嘅soft嘅一面

聽落好似好變態, 不過係呀, 我好鐘意睇O的好感人嘅野家, 特別係有關動物果d成日睇完都會喊家.

可唔可以麻煩你呢同我睇下幾時會有姻緣呀, 同埋事業方面做偏向設計多d 會唔會好d 呀(我而家係做家具嘅設計工程師

唔該曬~ 握手

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 09:16:59

工作上,係咪會盤算機會率,吾會捉死一個point,最少有兩三個point,睇下邊個可以跑出,又或者要multi functional,但後來都係唔滿意,唉..早知用另一個啦?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 09:27:16

工作上是否,份job先無明確指引,做啦你,咁你咪試下做law,做左D野出泥,佢就話吾係咁,但又無話想㸃,咁你咪試下另一個做法,做左佢又話呢個吾work,都係用先前嗰個做法啦,死未

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 09:40:08

做下做下你應該會出個multi functional方案,希望呢樣吾得嗰個得,係無完美架啦,最少有一邊得丫.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 09:44:16

可吾可以解釋下工作上,設計同工程嘅分別

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 09:50:08

我以上所講所問,全部以天同亥宮為準,

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:17:08

工作上,係咪會盤算機會率,吾會捉死一個point,最少有兩三個point,睇下邊個可以跑出,又或者要multi functional,但後來都係唔滿意,唉..早知用另一個啦?

我係通常都會諗定幾個, 不過通常我都係滿意
工作上是否,份job先無明確指引,做啦你,咁你咪試下做law,做左D野出泥,佢就話吾係咁,但又無話想㸃,咁你咪試下另一個做法,做左佢又話呢個吾work,都係用先前嗰個做法啦,死未

好少, 通常佢地都會比我自由發揮
做下做下你應該會出個multi functional方案,希望呢樣吾得嗰個得,係無完美架啦,最少有一邊得丫.

讀書做project會咁做野就好少
可吾可以解釋下工作上,設計同工程嘅分別

設計係focus 外型同功能, 工程就結構同生產

唔該曬~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:31:04

做野你都話'我係通常都會諗定幾個, 不過通常我都係滿意'
諗定幾個都算係multi function性質架啦,吾好淨係睇我字面,要明白背後意思.

咁你有冇想過同朋友兄弟姐妹嘅另一半或佢地嘅朋友合作做
生意?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:34:52

咁你依家做工程性質,係咪你之前在這公司或上一份工係做設計為主多D?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:39:05

諗定幾個都算係multi function性質架啦,吾好淨係睇我字面,要明白背後意思.

生意?

有想過同兄弟姐夫夾, 另一半就咪搞啦, 佢地嘅朋友就一定唔會tim,因為唔熟

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:42:55

咁你依家做工程性質,係咪你之前在這公司或上一份工係做設計為主多D?

我之前都係而家呢間公司做, 不過個部門比人cut咗, 好之前個post係做類似室內設計不過淨係3d畫出黎唔會build出黎因為係用黎做marketing嘅

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:45:56

張貼者: gilbert26

生意?

有想過同兄弟姐夫夾, 另一半就咪搞啦, 佢地嘅朋友就一定唔會tim,因為唔熟

姐夫咪都係家姐的另一半law

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:48:58

我之前都係而家呢間公司做, 不過個部門比人cut咗, 好之前個post係做類似室內設計不過淨係3d畫出黎唔會build出黎因為係用黎做marketing嘅

部門cut左轉過泥,係咪覺得都係之前個部門啱做D?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:52:23

生意?

姐夫咪都係家姐的另一半law

sorry 我打錯字, 係兄弟姐"妹", 隻眼O岩O岩做完手術mong 查查..@@

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:54:23

部門cut左轉過泥,係咪覺得都係之前個部門啱做D?

又唔會wor,因為做工程學到多d野, 同埋我覺得對設計家私嘅時候有幫助

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:54:51

你其實之所以做好現在呢份工,係咪因為想個履歷口碑好d,轉工時可以fight到好D嘅職位或人工?即係依家做嘅野其實個心吾係為在呢間公司打滾,係為下一份工?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 10:59:52

你其實之所以做好現在呢份工,係咪因為想個履歷口碑好d,轉工時可以fight到好D嘅職位或人工?即係依家做嘅野其實個心吾係為在呢間公司打滾,係為下一份工?

一半啦, 另一半係呢度O的同事好肯教人野, 我學到好多. 同埋呢間公司冇機會升職, 因為經理有排都唔會退休, 就算退休都唔到我坐佢個位, 同埋最主要嘅係我想做多少少設計而家基本上你零設計

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 11:06:37

好之前個post係做類似室內設計不過淨係3d畫出黎唔會build出黎因為係用黎做marketing嘅 [/quote]
呢類工作啱你wor,既不實在,又係推廣用,可以改善你太收埋嘅性格,因為你嘅開放程度太狹窄,開果小小就落閘收埋,同埋你田宅宮係最好嘅位,應多加做屋宇嘅野.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 11:19:15

好之前個post係做類似室內設計不過淨係3d畫出黎唔會build出黎因為係用黎做marketing嘅

呢類工作啱你wor,既不實在,又係推廣用,可以改善你太收埋嘅性格,因為你嘅開放程度太狹窄,開果小小就落閘收埋,同埋你田宅宮係最好嘅位,應多加做屋宇嘅野.
[/quote]

但係我唔想做室內設計, 之前O係hk 做過2個月有陰影, 佢出得一個月糧第二個月唔出糧跟手炒咗我, 我去告佢佢仲要話我擴工掉轉頭要我比一個月佢, 況且我覺得我做家私同家品做得好好多, 不過我都有諗過做舊屋番新再賣出去gek

咁請問姻緣點呀?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 11:23:49

又唔會wor,因為做工程學到多d野, 同埋我覺得對設計家私嘅時候有幫助

一半啦, 另一半係呢度O的同事好肯教人野, 我學到好多. 同埋呢間公司冇機會升職, 因為經理有排都唔會退休, 就算退休都唔到我坐佢個位, 同埋最主要嘅係我想做多少少設計而家基本上你零設計

la,呢個已經係你工作上multi function嘅心態,想有設計性質但又覺得工程都有用,可以兩者兼得就最好啦,好多時我地做自己時太自然,吾會抽離客觀睇清楚自己係咩人.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 11:43:17

好之前個post係做類似室內設計不過淨係3d畫出黎唔會build出黎因為係用黎做marketing嘅

但係我唔想做室內設計, 之前O係hk 做過2個月有陰影, 佢出得一個月糧第二個月唔出糧跟手炒咗我, 我去告佢佢仲要話我擴工掉轉頭要我比一個月佢, 況且我覺得我做家私同家品做得好好多, 不過我都有諗過做舊屋番新再賣出去gek

咁請問姻緣點呀? [/quote]
男仔呢,首先講返你個人先,你係在有限條件下先會感動到,買野洗錢都限住限住先有feel,例如D限量版呀小眾野呀,呢個餐淨係星期二先有得食架咋,約人都限時限刻,我剩係那日幾點先出到泥wor,仲要我幾點就要返屋企架啦

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 11:50:16

你做完手術休息下啦.瞓醒再續.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-11 17:05:47

你應該有遇到男仔嘅,不過左手泥右手去,首先就佢梗有野吸引到你,有feel先,初步接觸下,冇話拍拖咁嘅程度,咁你就觀察下佢,起下佢底,你加拿大圈子細,你又最中意查野,咁可能比你起到d料,你又由有feel變左做冷靜分析,咩都分析到一清二楚,返工做野都冇咁冷靜分析,咁就諗諗下有陰暗面,話明覺得有陰暗面就一定覺得d野依家無表現出泥,日後可能會,或者有d野佢冇講出泥但你收到風,咁就怕仲有野收埋你吾知,到這地步咩浪漫feel都冇晒啦,就咁就過左去。

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-12 05:57:27

la,呢個已經係你工作上multi function嘅心態,想有設計性質但又覺得工程都有用,可以兩者兼得就最好啦,好多時我地做自己時太自然,吾會抽離客觀睇清楚自己係咩人.

其實產品設計本身都要識工程gek, 不過要靠經驗去學, 咁我搵唔到產品設計嘅工ma咪諗住學多d工程野咁第時搵產品設計會容易d
男仔呢,首先講返你個人先,你係在有限條件下先會感動到,買野洗錢都限住限住先有feel,例如D限量版呀小眾野呀,呢個餐淨係星期二先有得食架咋,約人都限時限刻,我剩係那日幾點先出到泥wor,仲要我幾點就要返屋企架啦

都係家
你應該有遇到男仔嘅,不過左手泥右手去,首先就佢梗有野吸引到你,有feel先,初步接觸下,冇話拍拖咁嘅程度,咁你就觀察下佢,起下佢底,你加拿大圈子細,你又最中意查野,咁可能比你起到d料,你又由有feel變左做冷靜分析,咩都分析到一清二楚,返工做野都冇咁冷靜分析,咁就諗諗下有陰暗面,話明覺得有陰暗面就一定覺得d野依家無表現出泥,日後可能會,或者有d野佢冇講出泥但你收到風,咁就怕仲有野收埋你吾知,到這地步咩浪漫feel都冇晒啦,就咁就過左去。

真係冇wor, 淨係有一個約我去街嘅同時我知佢有追緊第二個lor,所以冇彩佢

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-12 12:30:35

真係冇wor, 淨係有一個約我去街嘅同時我知佢有追緊第二個lor,所以冇彩佢

咁你係咪中意冷待泠淡對事物嘅感受或者這樣先有feel?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-12 12:37:48

即好似你對動物的關心,其實係源於佢地被冷待遺棄?所以先令你對佢地生出同情憐憫之心,你留意下你係咪對果D幸福生活有主人愛,無被泠待嘅動物無feel?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-12 23:24:25

咁你係咪中意冷待泠淡對事物嘅感受或者這樣先有feel?

即好似你對動物的關心,其實係源於佢地被冷待遺棄?所以先令你對佢地生出同情憐憫之心,你留意下你係咪對果D幸福生活有主人愛,無被泠待嘅動物無feel?

有主人嘅動物我都鐘意家, 我覺得動物單純d直接d

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-12 23:46:16

咁你係咪中意以弱勝強?例如你實際上係弱勢中但這反而會因而激起鬥鬥志?

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-12 23:54:41

或者咁講,用一D soft skill去應付件事,好似有D人喊左出泥而搞掂件事.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-13 00:53:34

咁你係咪中意以弱勝強?例如你實際上係弱勢中但這反而會因而激起鬥鬥志?

都係家, 嬴唔到都學到野ma, 所以會開行turbo
或者咁講,用一D soft skill去應付件事,好似有D人喊左出泥而搞掂件事.

咁就一定唔會, 我雖然眼淺容易喊不過只會因為感動或者覺得好委屈先會呢埋喊
貼文者 : : 五福

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-13 01:13:42

~個人簡介時辰確定表~請填寫方可驗盤

【性別】
【生日】 年 月 日一律填西元年及國曆生日~
【當地出生時間】
【出生地點~國家及地名】
【本人性格簡介】主觀/隨和/急躁/滋油/文靜/外向/多疑/其他~可複答:
【身高】
【體重】
【長相】清秀/普通/美麗/.....
【最高學歷與科系】
【專才.才藝】
【現職】
【事業情況】
【工作性質】
【曾經做过的工作類別】
【收入狀況】
【田宅狀況】
【父母近況】
【父母職業】
【父母出生年若仙逝再寫仙逝年】
【兄弟姊妹總人數不包括自己】 請簡答:
【兄弟姊妹關係】正常/冷淡/分居/融洽/其他
【配偶情況】已婚/離婚/未婚/如未婚請回答有無親近之男女朋友?
【配偶出生年或生肖及何年辦結婚】
【子女近況】
【得子/女之時間】 年 月
【疾病/手術/意外;官司】之發生年份及概況?
【出國旅行或移民】之公元年份及概況?
【交男女友情況何年認識或分手】
【一般的交友狀況】請簡述!!
【目前最關注的問題】如婚姻~事業~財運~子女~官司~身體疾病

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-13 02:02:40

張貼者: 五福
~個人簡介時辰確定表~請填寫方可驗盤

【性別】女
【生日】 1984-10-26
【當地出生時間】23點正(醫院紀錄)
【出生地點~國家及地名】香港
【本人性格簡介】主觀/隨和/急躁/滋油/文靜/外向/多疑/其他~可複答: 主觀,隨和,有時候急躁, 有時候很多話有時候很安靜, 超慢熱
【身高】166左右
【體重】128 lb
【長相】普通, 粗眉, 眼睛中等偏大, 鼻高肉厚, 面型橢圓不見腮骨
【最高學歷與科系】唸完大學後有再唸遊戲機的那一類動畫(學士後證書)
【專才.才藝】設計, 美術, 工程, 電腦動畫
【現職】設計工程師(家具)
【事業情況】穩定但工資比同業少
【工作性質】按照客戶的需求改動現有圖則,需要決定用多厚的木, 用多少螺絲, 用那一種螺絲和在那個位置加/減螺絲等
【曾經做过的工作類別】平面設計, 家具設計(外型), 電腦立體圖(動畫類的預示圖)
【收入狀況】中等偏低
【田宅狀況】1戶(還在興建中)
【父母近況】良好
【父母職業】商人
【父母出生年若仙逝再寫仙逝年】父: 1949-8月3, 母: 1951-8月11
【兄弟姊妹總人數不包括自己】 請簡答:5
【兄弟姊妹關係】冷戰中(大哥,三姐)分居但融洽(四哥,二姐)同住而融洽(弟弟)
【配偶情況】未婚, 沒有談過戀愛
【疾病/手術/意外;官司】之發生年份及概況? 官司:2008年被欠薪, 2014年小型交通意外, 2015年9月10日眼睛做了個小手術(眼睛有個地方破了個小洞), 5歲左右住過院好像是肺炎之類的, 5歲前左手被熨斗湯傷過留有約1吋x1.5吋左右的疤痕
【出國旅行或移民】之公元年份及概況? 1995年移民, 2007年畢業回香港工作, 2009年回加拿大工作,現居加拿大
【交男女友情況何年認識或分手】沒有
【一般的交友狀況】請簡述!! 宅女, 報告完畢....很少朋友都是女生, 男生幾乎沒有而且都不熟
【目前最關注的問題】婚姻和事業

謝謝回覆~

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-14 11:46:53

咁你呢幾年間有冇做過/遇到D令個人/件事後悔嘅野?例如,例如啫我舉例咋下,你咁對我,我要你後悔莫及,你睇我唔起唔上眼,我就做好D令你後悔睇小我.

Re: 想知道我甚麼時候才能讓父母過好日子? - 2015-09-15 06:41:12

咁你呢幾年間有冇做過/遇到D令個人/件事後悔嘅野?例如,例如啫我舉例咋下,你咁對我,我要你後悔莫及,你睇我唔起唔上眼,我就做好D令你後悔睇小我.

小事就唔記得lu,記得嘅就係讀中學果時個個都話我唔可以跳班讀大學後尾我真係跳到, 所以中學讀少咗一年, 仲有早二年再讀game art 果時個老師話果樣太難畫我一定畫唔到後來我畫到個老師覺得我畫得好好所以比咗個A+我....係lor,原來我都幾好勝, 我唔鐘意人地懷疑我嘅能力