白色毫毛在手臂上和鼻孔內

貼文者 : : wilfred

白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-03 21:36:01

1.小弟今年廿幾歳,左邊眉毛有兩根眉毛超長而且好硬,係黑色,唔係毫毛,拔左冇幾耐又生番出黎,我聽人講呢啲係短命相,請問係咪真架?洗唔洗拔左佢地?相學上又代表啲乜呢?

2.還有我的右手臂上半截部份生有一根兩寸長既白色毫毛,如蜘蛛絲一樣又幼又軟,請問洗唔洗拔左佢地?相學上又代表啲乜呢?

3.還有我的左邊鼻孔內又生有一根一寸長既白色毫毛(比較硬但幼),請問洗唔洗拔左佢地?相學上又代表啲乜呢?

多謝各位大大回答.
貼文者 : : 譯玹

Re: 白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-09 13:37:17

若於青壯年時期長出毫毛或白毛
一般解釋為內分泌有失調現象
所以要由生活、飲食方面調整
請參考
貼文者 : : alo

Re: 白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-10 12:37:26

網友fayetong貼文說:「左邊眉毛有兩根眉毛超長而且好硬,係黑色,唔係毫毛」,以筆者對相學之研究心得,年輕人眉毛長黑色的長毛,不是短命之象徵,不用擔憂。如果是眉內長白毫,才是令人擔憂的現象。另外你說及手臂與鼻孔內長出1、2條白毫,此等現象是你的肝功能有一點失調,可煲一些何首烏黑豆豬肉湯飲用,但最好找醫生檢查一下身體,或找中醫檢查一下。看你發表的文字,請問你是香港人嗎?

Re: 白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-10 22:19:58

多謝各位大師回覆.

請問各位大師,小弟應唔應該拔左手臂同鼻孔嗰啲毫毛呢?拔左身體唔會唔好啲?

請問你是香港人嗎?
>>>是香港人.

謝謝各位.
貼文者 : : 碼頭工人

Re: 白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-10 23:52:19

你的呼吸道出問題啦 這是醫學的問題啦 哈哈 純是老化的現象
看看有沒有呼吸不順暢的感覺
貼文者 : : alo

Re: 白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-13 12:34:46

手臂與鼻子的白毫不需要拔掉,順其自然就好。

Re: 白色毫毛在手臂上和鼻孔內 - 2008-07-13 12:39:31

手臂與鼻子的白毫不需要拔掉,順其自然就好。

>>>多謝你的意見,請問這些白毫在相學上代表什麼?多謝賜教.